Västergötlands Botaniska förening
främjar kännedomen om Västergötlands flora

Aktuellt


Aktuellt - ljungväxt

Hösten nalkas.

Sommaren 2015 har till stor del ägnats åt exkursioner och arbete med den kommande guiden till botaniska besöksmål. För Dig som åtagit Dig att skriva i den kommande guiden är det dags att ställa samman sommarens anteckningar m.m.


För att öka intresset för floran i vårt område arbetar vi nu med att göra en utflyktsguide till de viktigaste botaniska sevärdheterna i landskapet. Ambitionen är att visa på variationen av naturtyper och ha en geografisk spridning. Alla kommuner kommer att ha åtminstone ett objekt med i boken. Med hjälp av kartbilder och GPS-koordinater underlättar vi att hitta till lokalerna.


Boken skall få ett smidigt format och ett överkomligt pris. Utgivningen beräknar vi till 2016.


Rapporteringsdags

Kom ihåg att rapportera fynd och kontroller av årets växt ögonpyrola. Prioriterade arter 2015 för floraväktarna i Västergötland är vit kattost och slåtterfibbla. Slåtterfibbla är nu med på den svenska rödlistan som VU-art. Fortsätt också att rapportera fynd av slåttergubbe, fältgentiana och ryl, 2014 års prioriterade arter. Kom ihåg: Det som inte rapporterats till Artportalen ”finns inte”! Därför kan myndigheter och andra i god tro tillåta att områden exploateras eller på annat sätt förstöras, där det finns en lokal för en eller flera skyddsvärda arter. Rapportera i Floraväkteriet! Vi gör en insats för naturvården!

Förändringar i rödlistan 2015 – Västergötland

Vart femte år revideras rödlistorna för de olika artgrupperna och 2015 var det dags igen. Här är ändringarna för Västergötlands del och vilken hotkategori de hamnat i eller ändrats till; Nya arter i rödlistan: Blågrönt mannagräs VU, Slåtterfibbla VU, Kösa NT, Jordtistel NT, Borsttåg NT, Åkerrödtoppa NT, Majviva NT, Pilblad NT, Backtimjan NT, Brunklöver NT, Etternässla NT, Puckelmaskros EN, Saltmaskros EN, Parvelmaskros VU + några hökfibblor.


Aktuellt - ljungväxt

Lennart Fridéns fältanteckningar

Elisabeth Enbom har renskrivit botanisten och prosten Lennart Fridéns fältanteckningar från naturreservat samt botaniskt intressanta områden i Skaraborgs län. Följ länken nedan för att ta del av de omfattande fantastiska anteckningarna.
Fridéns fältanteckningar

Botanikdagarna

Svenska Botaniska Föreningens Botanikdagar 2015 hölls i Tärnaby, Lycksele lappmark den 19-23 juli. Under "Länkar" hittar Du till Svenska Botaniska Föreningens hemsida där det finns utförlig information om Botanikdagarna.