främjar kännedomen om Västergötlands flora
Copyright ©Västergötlands Botaniska Förening 2017
Webmaster Lennart Sundh
Aktuellt
Årsmötet 2018
Årsmötet 2018 hålls på Ekarnas golfmotell, Johanneberg 19, Grästorp. Lördag 9 juni 2018.
Program
Kl. 09:30 Samling med kaffe
Kl. 10:00 Årsmöte
Kl. 11:00 Anders Bohlin informerar om invasiva arter
Kl. 13:00 Lunch på Golfrestaurangen
Efter förhandlingarna görs en exkursion till besöksmålet Forshall vid ån Nossan. Vi kommer säkert kunna fylla på artlistorna för detta trevliga besöksmål.
Anmälan till Ulla-Britt Andersson, carin.u-b.andersson@telia.com tel. 0706-459333 eller senast 2 juni.
ÅRETS VÄXT - Gullpudra!
Årets växt är gullpudra som säkert alla vet.
Den finns fortfarande rikligt i våra trakter utefter
åar och bäckar. På de vilda blommornas dag i juni
kan vi säkert få den demonstrerad. I Habo gör vi
då en tur till Elmberget i Furusjö, som är bekant
för sin fina flora. Följ med till sluttningarna runt
det lilla berget och se några för trakten ovanliga
växter.
Prioriterad art 2017 för floraväktarna i Västergötland har även varit strandlummer. Fortsätt gärna även att rapportera mosippa, flytsäv, slåttergubbe, fältgentiana och ryl. Kom ihåg: Det som inte rapporterats till Artportalen ”finns inte”! Därför kan myndigheter och andra i god tro tillåta att områden exploateras eller på annat sätt förstöras, där det finns en lokal för en eller flera skyddsvärda arter. Rapportera i Floraväkteriet och gör en insats för naturvården!
Botanikdagarna
Svenska Botaniska Föreningens Botanikdagar arrangeras i år i Västmanlands län 4–8 juli.
Det är första gången botanikdagarna hålls i Västmanland. Årets botanikdagar omfattar tre turer fördelade på tre dagar, där en av dem har en tre km lång vandring i skogsterräng för att besöka ett rikkärr. I övrigt blir det vandring i övervägande lätt terräng. Under kvällarna blir det korta föredrag. Värd för botanikdagarna är Botaniska Föreningen i Västmanlands län (BFiV).
Besöksguiden
För att öka intresset för floran i vårt område fortsätter arbetar med att ta fram en utflyktsguide till de viktigaste botaniska sevärdheterna i landskapet. Ambitionen är att visa på variationen av naturtyper och ha en god geografisk spridning. Med hjälp av kartbilder och GPS-koordinater underlättar vi att hitta till lokalerna. Boken skall få ett smidigt format och ett överkomligt pris. Vi räknar med att guiden kommer att vara klar under första halvan av 2019.
Förändringar i rödlistan 2015 – Västergötland
Vart femte år revideras rödlistorna för de olika artgrupperna och 2015 var det dags igen. Här är ändringarna för Västergötlands del och vilken hotkategori de hamnat i eller ändrats till; Nya arter i rödlistan: Blågrönt mannagräs VU, Slåtterfibbla VU, Kösa NT, Jordtistel NT, Borsttåg NT, Åkerrödtoppa NT, Majviva NT, Pilblad NT, Backtimjan NT, Brunklöver NT, Etternässla NT, Puckelmaskros EN, Saltmaskros EN, Parvelmaskros VU + några hökfibblor.