främjar kännedomen om Västergötlands flora
Copyright ©Västergötlands Botaniska Förening 2017
Webmaster Lennart Sundh
ÅRSMÖTET 2025
Föreningens medlemmar kallas till årsmöte söndag 18 maj 2025 i Golfrestaurangen vid
Klasborg, Simsjövägen 11, ca 1,5 km sydsydväst om Våmbs kyrka utanför Skövde.
Obligatorisk anmälan om deltagande i lunchen till ordförande Kurt-Anders Johansson
0706-301736 eller via e-post johansson.kurt-anders@telia.com senast 13 maj 2025.
Program 18 maj
Kl. 10:00 Samling med kaffe och fralla.
Kl. 10:30 Årsmöte med sedvanliga förhandlingar.
Kl. 12:00 Föreningen bjuder medlemmarna på lunch i golfrestaurangen.
Efter lunchen blir det exkursion till Nohlmarkens naturreservat (nummer 85 i Botaniska
besöksmål i Västergötland) och Höbergs backar i Häggum. I Nohlmarken kan man vid denna tidpunkt bland annat se gullvivor, majvivor, majnycklar, rosettjungfrulin, ängsnycklar och tusentals smörbollar på en av Sveriges rikaste lokaler för arten.
Vid Höbergs backar söder om Ranstadsverket, kommer vi att få se flera arter som man påträffar i stäppartade torrängar, såsom backsippa, backglim, smalbladig lungört, spåtistel och trollsmultron. Efter exkursionen i Nohlmarken eller efter Höbergs backar,
kan det vara läge för en avslutande fikapaus.
Tag alltså med eget kaffe/te och vad som önskas i övrigt.
KOM IHÅG! Rödlistan – Västergötland
Håll koll på rödlistan från 2020 som fortfarande gäller. Följ gärna upp de senast tillkommande arterna: EN lundäxing, VU flotagräs, småvänderot och ålgräs, NT småjungfrukam, vårstarr, backstarr, klofibbla, mörk dunört, småsnärjmåra, vippärt, flentimotej, brunag, vattenfräne, strandnarv, sylnarv, glasört, svinrot, krusfrö, säfferot, saltört, backruta, gullklöver och axveronika. Försvann från den tidigare rödlista gjorde RE hängstarr EN dvärgseradella VU stor haverrot och grönskära samt nio västgötska NT-arter.
Botaniska besöksmål i Västergötland
Boken Botaniska besöksmål i Västergötland har blivit en storsäljare efter utgivningen våren 2019. I boken beskrivs 112 besöksmål i landskapets samtliga 35 kommuner. Här finns välkända naturreservat såväl som mindre kända naturområden. Mer än 900 växter nämns och 316 foton av växter och miljöer underlättar besöken. De 112 kartorna visar lämpliga vandringsleder genom varje naturområde. Boken omfattar 294 sidor och är linnetrådsbunden i hårdband.
På varje uppslag ges en kort beskrivning av varje besöksmål och hur man kommer dit. Här finns upptecknade arter som man kan finna på angivna ställen vid lämplig årstid, liksom en orienteringskarta med föreslagen rutt samt bilder på området och ofta dess karaktärsväxt.
GPS-punkter för t.ex. parkering och intressanta växtplatser anges.
Boken köps med fördel direkt av styrelsemedlemmar och ombud i Västergötlands Botaniska Förening för 200:-. Boken kan också beställes genom att sätta in 290:- (inkl. porto) på bankgiro 5155-4400. Ange ”GUIDEN” samt namn och adress.
ÅRETS VÄXT 2025 - TALLÖRT!
Kom ihåg att rapportera alla Era aktuella fynd av tallört.
Fokusarter för floraväktarna i Västergötland är som tidigare rutlåsbräken, backsippa och rutlåsbräken. För backsippa vill vi gärna att lokaler som inte besökts på länge prioriteras. Andra arter som floraväkteriet centralt vill att vi ska titta lite extra på i den mån de finns i vårt område är: källblekvide, finnklint, ädelmynta, strandsumparv och sandmålla.
Botanikdagarna i BLEKINGE 2025
Botanikdagarna är ett årligen återkommande arrangemang som hålls i ett svenskt landskap med en lokal botanisk förening som värd. 2025 är det Föreningen Blekinges Flora som står värd för arrangemanget. Biotoper som skogsmark, havsstrandäng, sandmark, grustag och biotoper som erbjuder kvarstående växter från tidigare odling.
Länk till mer information om dessa spännande dagar på BOTANIKDAGARNA I BLEKINGE
OBS! Långexkursion till ÖLAND2025
Troligen torsdag 29 maj – måndag 2 juni: Långexkursion till Öland ledd av Ulla-Britt Andersson och Erik Ljungstrand. Vi besöker Öland under den vackraste senvåren och hoppas få se många av de intressantare växter som blommar under denna tid. Vi kommer att besöka alvar, betade sjömarker, lundartade lövskogar, någon löväng och havsstränder med rik flora.