Copyright ©Västergötlands Botaniska Förening 2017


Webmaster Lennart Sundh

Floraväkteri


Floraväktaransvariga i föreningen är Enar Sahlin och Michael Johansson. Hör av dig till dem om Du har frågor.


Prioriterade arter och EU-arter 2023

Prioriterade arter från floraväktarkommittén Artdatabanken för att öka kunskapen om dessa arters förekomst och status är rödsäv, plattsäv och sanddraba. Västergötlands beting av EU-arter där ett fåtal lokaler skall inventeras/väktas: slåttergubbe (25 lokaler), brunbräken (1), guckusko (1), strandlummer (8), cypresslummer (12), mellanlummer (18), ävjepilört (1) och myrbräcka (1 lokal). Se kommande sommarprogram.


Önskemål från Länsstyrelsen Västra Götalands län 2023
Inventera mosippan på Remmene skjutfält (antal fertila och vegetativa plantor). Även  Tånga hed och Orraholmen kontrolleras, (hela maj)

Inventera smalbladig lungört (hela maj) och drakblomma (midsommar - juli). Angående drakblomma så återkommer vi i sommarprogrammet.


Övrigt

Floraväktargruppen rekommenderar att vi alla i mån av tid och lust att själva besöka lokaler med backsippa, slåttergubbe och klockgentiana. Vill du ha hjälp från oss med att ta fram lokaler, så hör gärna av dig.


PROGRAM 2023


Lör 25 mars kl. 9.30    Floraväktarträff i Borås.

Lokal. STUDIEFRÄMJANDET, Yxhammarsgatan 8-10, Borås  

Program: Årets arbetsuppgifter, vilka arter skall besökas (prioriterade arter, EU-arterna och årets växt). Att floraväkta med floraväktar-appen, ett förenklat sätt att hitta och direkt rapportera till Artportalen. Väktarmetodik. Frågor. Avslutas senast kl.15

Anmäl senast torsdag 23 mars till Michael Johansson, ambrosia20@live.se eller tel/sms 070-455 22 47. Vi bjuder på kaffe/te och fralla vid ankomst och lunch på kinarestaurang kl.12:30.

 

Sön 26 mars kl. 9.30   Floraväktarträff i Falköping.

Lokal: STUDIEFRÄMJANDET, Järnvägsgatan 1, som ligger granne med hotell Ranten vid Resecentrum och Centralstationen.

Program: Samma som i Borås

Anmäl senast torsdag 23 mars till Michael Johansson, ambrosia20@live.se eller tel/sms 070-455 22 47.  Vi bjuder på kaffe/te och fralla vid ankomst och lunch på restaurang kl.12:30.

 

Tors 27 april kl. 19.00   Årsmöte
Botaniska Föreningen i Göteborg (som tillsammans med Västergötlands botaniska förening ombesörjer floraväkteriet i Västergötland ) har årsmöte. Efter årsmötet kommer Sofia Lund vår rikssamordnare för floraväkteriet i Sverige från Svenska Botaniska Föreningen att berätta om väkteriet. Vad är det egentligen och hur har det blivit så framgångsrikt? En introduktion för dig som vill bidra till viktig miljöövervakning och en del nyheter för dig som redan är väl insatt. Självklart med västsvenskt fokus och med rubriken ”Floraväkteri – sällsynt framgångsrik medborgarforskning”.

Samlingssalen, BOTANHUSET, Göteborgs universitet, adress Botaniska trädgården.  OBS!  Alla floraväktare inbjuds att delta. Sällsynt bra tillfälle att komma in i floraväkteriet!

 

Lör 6 maj kl. 9.00   Floraväktar-exkursion till Remmene skjutfält. 
Vi besöker det som torde vara Sveriges största lokal för slåttergubbe samt flera rödlistade arter. Denna gång skall mosippa inventeras. Samling vid REMMENE kyrka (ca 4 km SV om Herrljunga) kl.9.00. Om du vill följa med och hjälpa till att räkna mosippeplantor, anmäl till Sören Svensson (070-322 24 03) som leder dagens inventering. Ta med matsäck och fika för dagen och anteckningsbok/penna.

Eventuellt besöks även ett par intilliggande lokaler med cypresslummer.

 

Sön 7 maj kl. 9.00   Inventeringsexkursion i Ätradalen. 

Denna inventeringsdag är främst inriktad på smalbladig lungört - en mycket attraktiv och trevlig vårblomma. Marie Rönnbäck (Hökerum) ansvarar för inventeringen och har lokaluppgifter och en plan för dagen. Ring Marie (070-742 75 28) om du vill vara med och inventera.

Samling i BLIDSBERG, Baktrågens naturreservat (Ulricehamns kommun) Från genomfartsvägen, några få 10-tals meter norr om Blidsbergs kyrka går Fällestorpsvägen österut, följ den ca 800 m till reservatets entré.

Ta med matsäck för dagen, din mobiltelefon och även en GPS om du har.

 

Tis 6 juni (Nationaldagen)  kl. 9.00   Floraväktar-exkursion till Kinnekulle.

En inventeringsexkursion som är något utöver det vanliga. Detta är en av Sveriges finaste växtlokaler med en unik kalkflora. Det är blomningstid för flera orkidéer. Lokal guide är Olof Janson (Götene) som tar oss runt till några floraväktarlokaler med exklusiva arter vilka besöks i samlad grupp t.ex. guckusko, kalknarv, backklöver, tistelsnyltrot och kalkbräken på Österplana hed och Björnebergsängarna. Då demonstrerar vi det förenklade väkteriet med floraväktarappen i mobiltelefonen. Vi bjuder på lunch på Kinnekullegården (helgmeny!). Därefter fortsätter väkteriet på Björnebergsängarna och som avslutning besöker vi den största guckuskolokalen vid Hjälmsäter. Samåkning rekommenderas! Samling vid ÖSTERPLANA kyrka kl. 9.00. Fältklädsel efter väderförhållandena. Ta gärna med en termos med fältfika och din mobiltelefon.

Anmälan helt nödvändig för lunchens skull senast torsdag den 1 juni till Enar Sahlin, enar.sahlin@telia.com eller telefon/sms 070-660 49 19. Anmäl om du har eget fordon och/eller plats för fler eller om du vill samåka med någon.

 

Juni – juli – augusti   Plattsäv, rödsäv, sanddraba.

Årets prioriterade floraväktararter som är plattsäv, rödsäv med 80 lokaler på Falbygden resp. 20 lokaler i Göteborgs skärgård samt sanddraba på en enda gammal (1985), troligen utgången lokal i Svenljunga. De förstnämnda blommar under denna tid. Då planerar vi att genomföra väkteriet med gemensamma exkursioner på samma sätt som vårexkursionerna, dvs med en lokalkunnig floraväktare, som gärna vill ha hjälp med räknandet av plantor. Och vilken man kan kontakta och följa med.

Program för detta kommer i slutet av maj.

 

Oktober   Floraväktarträffar.

Träffar planeras i Borås och/eller Falköping för utvärdering av årets väkteri. Hjälp med rapportering och allmän diskussion och frågestund om väkteriet.

Tid och plats meddelas efter sommaren.